| Tytuł: | akupresura na ból kręgodłupa |
| Autor: | Dona 14.9.2011, 14:15 |
| Dzień dobry. Trochę ostatnio zainteresowałam się medycyną alternatywną, bo ponoć to metoda skuteczna w wielu dolegliwościach. Interesuje mnie jednak oddziaływanie akupresury na kręgosłup bo to z nim mam wieczne problemy. Mam do Was wszystkich pytanie czy akupresura pomogła wam w walce z bólem kręgosłupa? Proszę o pilną odpowiedź. | |
Wysokie ciśnienie
Nadciśnienie może wynikać z uwarunkowań genetycznych, co w medycynie nazywa się nadciśnieniem pierwotnym, ale również powodują je czynniki zewnętrzne jak: choroby serca (zawał serca) , nerek czy gruczołów wewnątrzwydzielniczych. Podwyższone ciśnienie powodują również niektóre leki.
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.
Akromegalia
Jest chorobą charakteryzującą się rozrostem części kostnych i tkanek miękkich w obrębie głowy oraz powiększaniem się rąk i stóp pod wpływem nadmiaru hormonu wzrostu. W większości przypadków przyczyną zaburzeń jest gruczolak przysadki mózgowej zbudowany z komórek wydzielających somatotropinę.